YENİDOĞAN VE ÇOCUKLARDA KABIZLIK
Yazar Yusuf Demircan • Çocuk Cerrahı • 8 Şubat 2018 • Yorumlar:
Bebek ve Çocuk yaş grubunda Kabızlık günümüzde sık rastladığımız sorunlardan birisi;
Öncelikle en sık rastladığımız nedenler başta yetersiz sıvı alımı ve yetersiz veya yanlış beslenme olmak üzere katı gıdaya geçiş dönemlerinde daha sık rastlarız.
Yenidoğan döneminde kabızlık genelikle daha nadir görülür ve kabızlığın özellikle doğum sonrası başlaması, bize çocuk cerrahisi açısından operasyon gerektiren hastalıkları akla getirmektedir ve mutlaka iyi bir değerlendirme ve ileri tetkik gerektirir.
Yine yenidoğan döneminde anne sütü yetersizliği gibi sık görülen ancak doğuştan değilde sonradan gelişen kabızlık en sık rastladığımız kabızlık sebeblerindendir.
Bebeklerin büyümesiyle beslenme alışkanlıklarındaki geçiş dönemleride yine kabızlık nedenleri arasında sık gördüğümüz sebeplerdendir.Özellikle ek gıdaya geçiş periyodunda yanlış ve bilinçsizce besleme sonucu çocuklarda bu sorun baş gösterebilir.
Kabızlık yine neden sonuç ilişkisi ile birlikte katı kaka yapma sonrası makatta çatlaklar yani tıbbi adıyla anal fissür gelişimine yol açabilir.Bundan kaynaklanan ağrılar neticesinde çocuk kaka yapmak istememesine bağlı olarak kabızlık daha da kronikleşerek içinden daha da güç çıkılabilecek bir hal alabilir.
Anal Fissür çok ağrılı ve huzursuzluk verici bir durumdur ;tedavi edilmezse tek başına kabızlık tedavisi yetersiz ve kalıcı olmayabilir.
Kabızlık tedavisinde mutlaka hekimin bir bütün halinde tam bir fizik muayene , gerekli laboratuvar ve radyolojik tetkikleri yapması sonrasında sorunun kaynağının tam tespiti ile ancak başarılı bir tedavi söz konusu olabilir.
Öncelikle en sık gördüğümüz beslenme bozukluklarına bağlı kabızlığın akla getirilmesi ; altta yatan her ne sebep olursa olsun ilaç tedavisine ek olarak aileye besleme eğitimi ve davranış düzeltmeleri konusunda eğitim verilmeli, gerekirse diyetisyen,çocuk psikiyatristi ve pedagogdan ailelerin profesyonel yardım alması sağlanmalıdır.
Daha nadir olarak Hipotiroidizm,Hirschsprung Hastalığı,Kistik Fibrozis ve bazı Metabolik Hastalıklar gibi nedenlere bağlı olabilir.
Bu tür daha nadir görülen hastalıklar dirençli kabızlık vakalarında mutlaka akla getirilerek gerekli laboratuvar ve radyolojik tetkiklerle tanısı konulabilir.Ancak gerekli ilaç tedavisi ve bazende ameliyatlar yapılarak bu tür hastalıkların tedavisi ve kabızlık sorununun çözümü mümkün olur.
Tüm bu bilgilerin ışığında özellikle çocuklarımızda beslenme alışkanlığı ve ailelerimizin bu konudaki davranış hatalarının ne kadar sıkıntılı sonuçları olabileceğini mutlaka belirtmek isterim.En sık karşılaşılan kabızlık nedeninin bu olması ve kolayca önlenebilmesi nedeniyle toplumumuzu bu konuda daha da bilinçli bir hale getirmemiz çok önemli.