YEREL DİŞETİ ÇEKİLMELERİ
Yazar Güngör Karagözlü • Periodontolog • 23 Ocak 2017 • Yorumlar:
Çoğu kez ön diş bölgelerinde görülen köklerin açığa çıktığı durumlardır. Dişeti kenarı mine-sement sınırının altında ise dişeti çekilmesinden bahsedilir.
1985. yılında Miller marjinal doku çekilmesinde genişletilmiş bir sınıflandırma yapmış dişeti çekilmesine ek olarak dişlerarasındaki alveoler kemik ve yumuşak doku yüksekliğini de kapsayan bir sınıflandırma ortaya çokarmıştır. Bu sınıflandırmaya göre dişetinin kök yüzeyinde kök ucuna doğru çekilme miktarı kadar , çekilme bölgesinin her iki tarafındaki arayüz bölgesinde kemik ve dişetinin bulunduğu seviyede önem taşır.
Miller sınıf 1 : Çekilme mukogingival sınıra kadar uzanmamaktadır.
Miler sınıf 2: Çekilme mukogingival sınıra kadar veya sınırı geçmiş.
Miller sınıf 3: Mukogingival sınırı geçmiş dişeti çekilmesi ve arayüzde kemik kaybı olmasına karşın kemik kaybı yoğun değil.
Miller sınıf 4: Defekt mukogingival sınırı geçmiş, dişte fazla konum bozukluğu var,arayüzde şiddetli kemik kaybı var.
Miller sınıf 1 ve 2 defektlerinde kök yüzeyi tamamen örtülebilmesine karşın,Miller sınıf 3 de kısmen örtülme sağlanır,Miller sınıf 4 defektlerinde ise örtülme sağlanamaz.
Dişetlerindeki lokal çekilmelerin sebepleri:
1- Frenilum dediğimiz bağcıkların doğuştan yüksek bağlantı yapması ve her dudak hareketinde dişetini çekerek dişten ayırması
2- Diş fırçasının sert olması
3- Diş fırçalama yönteminin yanlışlığı
4- Yaıpışık dişeti bandının çok az olması
5- İnce gingival biyotipe sahip doku kalitesi
6- Gerektiğinden sık aralıklarla ve yanlış yöntemlerle bakım yapılması.
TEDAVİ.Önce ağız proflaksisi yapılır ,modifiye Stilman metodu olarak bilinen dişetlerinden diş kenarlarına kadar 45 derecelik açıyla süpürme şeklindeki yöntemle bakteriyel biyofilmin ve varsa sert eklentilerin uzaklaştırılmasıyla işe başlanır.Kök yüzeylerinin örtülmesi lokal anestezi altında cerrahi yöntemlerle yapılır. Başarılı bir tedaviyi,1- Mobilite dediğimiz dişlerde oynama olmaması 2- Diş köklerinde çürük olmaması 3- Alttaki dişlerarası bölgede kemiğin ve dişetinin olması 4- Çekilmenin dişeti-mukoza birleşiminin ötesine ulaşıp ulaşmaması belirler.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ.
Vakasına göre değişir, Tek dişte çekilme varsa ,yana kaydırılan flep veya çift papil kaydırma flebi, yanısıra serbest dişeti grefti ,bir kaç dişte çekilme varsa Koronal kaydırma flebi kullanılır. Yara çok ince dikişlerle sabitlenir,bir hafta kadar periodontal pat denilen bir patla örtülür . Sağlıklı günler dilerim saygılarımla.
Uzman Dr. GÜNGÖR KARAGÖZLÜ Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı