Yetersiz Sınırlar ve Öz Denetim Şeması Nedir?
Yazar Alper Uysal • 26 Aralık 2022 • Yorumlar:
Yetersiz Sınırlar ve Öz Denetim (Insufficient limits self-control) şemasına sahipseniz aşağıdakilerden bazıları size fazlasıyla aşina gelecektir:
- Aklıma yeni bir plan/fikir gelince çok heyecanlanırım ama başladıktan sonra gerisi gelmez veya zamanla ilgim azalır.
- Odaklanmakta ve uzun süre konsantre olmakta zorlanıyorum.
- Bazen içimde atamadığım bir enerji varmış gibi gelir.
- Çok fazla enerjim var ama bu enerji ile faydalı bir şeyler yapamıyormuşum gibi hissediyorum.
- Çok çabuk sıkılırım.
- Sıkıcı ya da rutin işlere devam etmekte çok zorlanırım/devam etmem.
- Bir iş yaparken dikkatim çok çabuk dağılır.
- Rahatsız edici duygulara dayanamam.
- Üzüntü, korku, öfke gibi duygularımı patlarcasına yaşarım.
- Planlar yaparım ama planlarıma uymam.
- Uzun vadeli bir hedef uğrunda kısa vadeli zevklerimi erteleyemem.
- Ani bir dürtüyle bir şeyler yapmışlığım ve sonradan pişman olmuşluğum çoktur.
- Etkinliklere sıklıkla geç kalırım.
- Arkadaşlarımdan, etkinliklere sık geç kaldığım için sözüme güvenmedikleri yönünde geri bildirimler aldım.
- Dağınık, düzensiz biriyimdir.
- Sorumluluk almaktan ve görev almaktan kaçarım çünkü onları tamamlamakta çok güçlük çekerim.
- İnsanlara organizasyonlara katılım hakkında söz vermem çünkü geç gelebilirim veya o gün gidesim gelmeyebilir.
Yetersiz Sınırlar ve Öz Denetim şemasına sahipseniz aşağıdakilere benzer çocukluk yaşantılarınız
olabilir:
- Annem/babam her istediğimi her an yapmama izin verdiler.
- Ailemden disiplin pek görmedim.
- Yemek yemek istediğimde hemen verdiler, belli bir saati hiç beklemedim/nadiren bekledim.
- Küçükken yoğun stres yaşadığım dönemler oldu. (Bu öz kontrolden sorumlu beyin bölgesi olan pre-frontal korteksin gelişimini yavaşlatabilir.)
- Küçükken ailem beni görmezden geldi. (Bu durum hem disiplin ve kontrol eksikliğine yol açar hem de yetersiz sevgi ve şefkat, öz kontrolden sorumlu beyin bölgesi olan pre-frontal korteksin gelişmesini yavaşlatır.)
- Küçükken dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu teşhis aldım.
Yetersiz Sınırlar ve Öz Denetim şeması hayatınızı nasıl etkiliyor:
- Çalışmalarınız, planlarınız yarım kaldığı için başarı ve tatmin hissinden yoksun kalırsınız.
- Yetersiz veya özgüvensiz hissedersiniz.
- Düşünmeden tepki verdiğiniz için işinizde ve ilişkilerinizde problemler yaşarsınız. Hâttâ başınız yasal sorunlara girebilir.
- Hayatınızda anlamlı bir gidişat yokmuş, savruluyormuşsunuz gibi hissedebilirsiniz.
- Başarısızlıklardan ibaretmişsiniz gibi hissedersiniz.
- Başarısızlık ve yetersizlik hislerinden dolayı depresyon ve alkol kötüye kullanımına meyilli hale gelebilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.