Yetişkin Ortodontisi
Yazar Hüseyin Muhtar • Ortodontist • 10 Haziran 2020 • Yorumlar:
Tedavi ne kadar sürecek ?
Basit düzenlemeler 12 aydan daha kısa bir süre alırken daha karmaşık problemler daha uzun sürmektedir. Kısa sürede meydana gelecek değişiklikler de sınırlanmaktadır. Tedavi bitiminde braketler söküldükten sonra dişlerin geri dönüşünü engelleyen retainer’ ların (stabilizasyon aygıtları/ şeffaf plak vb) kullanımı zorunludur.
Ağrılı olacak mı ?
Braketler uygulandıktan sonra yaklaşık 3-5 gün boyunca dişlerinde hassasiyet şeklinde hafif ağrıların olacak. Gerekirse ortodontistin yönlendirmesi ile basit ağrı kesiciler ağrılarının giderilmesinde sana yardımcı olacaktır. Eğer braketlerin dudak ve yanaklarına sürterek rahatsız ederse, başlangıç sürecinde ağız dokularının rahatlaması için ortodontik mum kullanabilirsin. Bu konuda ortodontistin gerekli tavsiyelerde bulunacak. Geceleri ağız içi koruyucular, lingual ( dil yüzeyine bakan) braket kullanan bireylerde dilin korunması açısından yardımcı olacaktır.
Ne kadar sıklıkla randevulara gelmem gerekecek ?
Braketler uygulandıktan sonra senin için planlanan ortodontik tedavinin gereklilikleri ölçüsünde düzenli aralıklarla kontrol randevularına gelmelisin. Bu süreler bireyden bireye 2-6 hafta aralığında değişmektedir.
Tedavi bittiğinde ilave herhangi bir uygulama olacak mı ?
Tedavi bitiminde braketler söküldükten sonra dişlerinin eski pozisyonlarına dönmesini engelleyen “Retainer” denilen retansiyon apereylerini takmak zorundasın. Bu apereyeler bazen şeffaf plaklar şeklinde takıp çıkarılabilindiği gibi bazen ön dişlerin arka yüzeyinde sabit bir ince tel uygulaması da olabilmektedir. Ortodontistin senin için en uygun olan retanirı önerecektir.
Sana önerildiği sürelerde bu retainerları kullanmak zorundasın. Retainerlar ortodontik tedavi sonrası dişlerinin eski pozisyonuna dönüşünü engelleyecektir. Yaşlanmayla birlikte beklenen minimal dişsel değişiklikler ise ortodontik tedavinden bağımsız olarak normal kabul edilmektedir.
Dişlerinin hayat boyu düzgün olarak kalabilmesi için hayatının belli bir bölümünde retainer kullanmak zorundasın.
HATIRLATMA
-
Her yaşta ortodontik braket uygulanabilir.
-
Diş ve dişetlerin ortodontik tedavi öncesinde sağlıklı olmak zorunda. Tedavi sürecinde de bu yapıların sağlığını korumak zorundasın.
-
Yetişkinlerde bazı komplike problemler sadece braket uygulaması ile çözülemeye bilmektedir.
-
Tedavinin sınırlamalarına bağlı olarak birçok çeşit braket tipi uygulanabilmektedir ( Metal, Seramik, Gold, Safir, Lingual).
Eğer bir yetişkin olarak ortodontik tedavi görmeyi düşünüyorsan, ortodontistine birkaç soru sorman gerekecek.
Tedavi tipleri değişmekle birlikte yaş; ortodontik tedavi için sınırlayıcı bir faktör değildir
Doğuştan veya çekim sebebiyle eksilmiş olan diş boşlukları braketler aracılığı ile kapatılabilmekte ya da dişsiz boşluğun implant veya köprü protez uygulamaları için düzenlenmesi gerçekleştirilebilmektedir.
Braket görünürlüğü azaltılabilir mi?
Metal renkli braketlere göre daha az görünen seramik ya da safir braket uygulamaları mümkün. Bazı durumlarda dişlerin dile bakan yüzeylerine yapıştırılan braketler ile (Lingual ortodonti) braket görünümü minimuma indirilebilmektedir.
Braket uygulamaksızın nerdeyse hiç görünmeyen Clear Aligner ( şeffaf plak ortodontisi) uygulamaları da mümkün olabilmektedir.
Yetişkinlerde her zaman braket uygulanması mümkün mü?
Evet, ancak yetişkinlerde belli başlı bazı çene problemlerini içeren durumlarda sadece braketlerle yapılan ortodontik tedaviler yeterli olmamakta ilave çene cerrahisi işlemlerini de gerektirmektedir.
Ayrıca ortodontik tedavi öncesi mevcut çürük ve diş eti rahatsızlıkları önem arz etmektedir.
Diş çekimi gerekiyor mu?
Eğer dişlerin sıralanması için yeterli yer yok ise ortodontik diş çekimleri ortodontik tedavi uygulamaları içerisinde rutin işlemler olarak kabul edilmektedir. Çekilen dişten kalan boşluklar ise dişlerin sıralanması ve olması gereken konumlarına alınması için kullanılmaktadır. Tedavi sonrasında diş çektirdiğinizi sadece siz ve diş hekiminiz bilebilecektir.