Yetişkinlerde Kayıp ve Yas Süreci
Yazar Suna Basmacı • Psikolojik Danışman Ve Rehber • 24 Ocak 2021 • Yorumlar:
Yas, kayba doğal bir tepkidir. Sevdiğiniz bir şey ya da biri elinizden alındığında hissettiğiniz duygusal acıdır. Çoğunlukla, kaybın verdiği acı bunaltıcı olabilir. Şok veya öfkeden inanamama, suçluluk ve derin üzüntüye kadar her türlü zor ve beklenmedik duyguyu yaşayabilirsiniz. Kederin acısı fiziksel sağlığınızı da bozarak uyumayı, yemek yemeyi ve hatta doğru düşünmeyi zorlaştırabilir. Bunlar, kayba verilen normal tepkilerdir ve kayıp ne kadar önemli olursa, kederiniz o kadar yoğun olacaktır. Sevdiğiniz birinin veya bir şeyin kaybıyla başa çıkmak, hayatın en büyük zorluklarından biridir. Yası sevilen birinin ölümüyle ilişkilendirebilirsiniz -ki bu genellikle en yoğun keder türünün sebebidir ancak herhangi bir kayıp, aşağıdakiler dahil olmak üzere yasa neden olabilir:
-
Boşanma veya ilişkiden ayrılma
-
Sağlık kaybı
-
Bir iş kaybetmek
-
Finansal istikrar kaybı
-
Düşük
-
Emeklilik
-
Bir evcil hayvanın ölümü
-
Değerli bir rüyanın kaybı
-
Sevilen birinin ciddi hastalığı
-
Bir arkadaşlığın kaybı
-
Travma sonrası güvenlik kaybı
-
Aile evini satmak
Kaybınız ne olursa olsun, bu sizin için kişiseldir, bu yüzden nasıl hissettiğiniz konusunda utanmayın veya bir şekilde yalnızca belirli şeyler için yas tutmanın uygun olduğuna inanmayın. Kişi, hayvan, ilişki veya durum sizin için önemliyse, yaşadığınız kayıp için üzülmek normaldir. Yasınızın nedeni ne olursa olsun, zamanla üzüntünüzü hafifletebilecek ve kaybınızla yüzleşmenize, yeni bir anlam bulmanıza ve sonunda hayatınıza devam etmenize yardımcı olabilecek acıyla başa çıkmanın sağlıklı yolları vardır.
Yas Tutma Süreci
Yas tutma son derece kişisel bir deneyimdir; yas tutmanın doğru ya da yanlış yolu yoktur. Nasıl yas tuttuğunuz, kişiliğiniz ve başa çıkma tarzınız, yaşam deneyiminiz, inancınız ve kaybın sizin için ne kadar önemli olduğu gibi birçok faktöre bağlıdır. Yas tutma süreci kaçınılmaz olarak zaman alır. İyileşme yavaş yavaş gerçekleşir; zorla veya aceleyle getirilemez ve yas tutmak için "normal" bir zaman çizelgesi yoktur. Bazı insanlar haftalar veya aylar içinde daha iyi hissetmeye başlar. Diğerleri için yas tutma süreci yıllar olarak ölçülür. Keder deneyiminiz ne olursa olsun, kendinize karşı sabırlı olmak ve sürecin doğal olarak gelişmesine izin vermek önemlidir.
Yas Sürecinin Belirtileri
Kayıp insanları farklı şekillerde etkilerken, çoğumuz kederli olduğumuzda aşağıdaki semptomları yaşarız. Acının ilk aşamalarında yaşadığın neredeyse her şeyin normal olduğunu unutmayın, deliriyormuş gibi hissetmek, kötü bir rüyadaymış gibi hissetmek veya dini ya da ruhani inançlarını sorgulamak da dahil.
Yas Sürecinin Duygusal Belirtileri
Şok ve inançsızlık: Bir kaybın hemen ardından olanları kabul etmek zor olabilir. Uyuşmuş hissedebilir, kaybın gerçekten gerçekleştiğine inanmakta güçlük çekebilir, hatta gerçeği inkâr edebilirsiniz. Sevdiğiniz biri öldüyse, gittiklerini bilseniz bile onların ortaya çıkmasını bekleyebilirsiniz.
Üzüntü: Derin üzüntü, muhtemelen evrensel olarak en çok deneyimlenen keder belirtisidir. Boşluk, umutsuzluk, özlem veya derin yalnızlık duygularınız olabilir. Ayrıca çok ağlayabilir veya duygusal olarak dengesiz hissedebilirsiniz.
Suçluluk: Yaptığınız veya söylemediğiniz şeylerden pişman olabilir veya kendinizi suçlu hissedebilirsiniz. Ayrıca belirli duygulardan dolayı kendinizi suçlu hissedebilirsiniz (örneğin, kişi uzun ve zor bir hastalıktan sonra öldüğünde rahatlamış hissetmek). Bir ölümden sonra, yapabileceğiniz başka bir şey olmasa bile, ölümü engelleyecek bir şey yapmadığınız için kendinizi suçlu hissedebilirsiniz.
Öfke: Kayıp kimsenin hatası olmasa bile, kızgın ve kırgın hissedebilirsiniz. Sevdiğiniz birini kaybettiyseniz, kendinize, Tanrı'ya, doktorlara ve hatta sizi terk ettiği için ölen kişiye kızgın olabilirsiniz. Size yapılan adaletsizlik için birini suçlama ihtiyacı hissedebilirsiniz.
Korku: Önemli bir kayıp, birçok endişe ve korkuyu tetikleyebilir. Endişeli, çaresiz veya güvensiz hissedebilirsiniz. Hatta panik atak geçirebilirsiniz. Sevdiğiniz birinin ölümü, kendi ölümlülüğünüz, o kişi olmadan hayatla yüzleşme ya da şu anda tek başına karşı karşıya kaldığınız sorumluluklarla ilgili korkuları tetikleyebilir.
Yas Sürecinin Fiziksel Belirtileri
Sıklıkla yas ve kederi kesinlikle duygusal bir süreç olarak düşünürüz, ancak yas genellikle aşağıdaki fiziksel sorunları da içerir:
-
Yorgunluk
-
Mide bulantısı
-
Düşük bağışıklık
-
Kilo kaybı veya kilo alımı
-
Ağrı ve sızılar
-
Uykusuzluk hastalığı
Kederin Beş Aşaması
Reddetme: "Bu benim başıma gelemez."
Öfke: "Bu neden oluyor? Kim suçlanacak? "
Pazarlık: "Bunun olmamasını sağlayın ve karşılığında ____ yapacağım."
Depresyon: "Hiçbir şey yapamayacak kadar üzgünüm."
Kabul: "Olanlarla barış içindeyim."
Bir kaybın ardından bu duygulardan herhangi birini yaşıyorsanız, tepkinizin doğal olduğunu ve zamanla iyileşeceğinizi bilmenize yardımcı olabilir. Ancak, yas tutan herkes bu aşamaların hepsinden geçmeyebilir ve bu sorun değildir. Yaygın inanışın aksine, iyileşmek için her aşamadan geçmeniz gerekmez. Aslında, bazı insanlar bu aşamalardan geçmeden de yas sürecini çözerler. Eğer yasın bu aşamalarından geçerseniz, onları muhtemelen düzenli, sıralı bir sırayla deneyimlemeyeceksinizdir, bu yüzden ne "hissetmeniz gerektiği" veya hangi aşamada olmanız gerektiği konusunda endişelenmeyin.
Kübler-Ross, bu aşamaların yas tutan herkes için geçerli olan katı bir çerçeve olmasını asla amaçlamamıştır. Sadece yasın beş aşamasından bahsetmiştir: “Bunlar hiçbir zaman dağınık duyguları düzgün paketlere koymaya yardımcı olmadı. Bunlar, birçok insanın sahip olduğu kayıplara verilen yanıtlardır, ancak tipik bir kayıp olmadığı için, kayba tipik bir yanıt yoktur. Acımız, yaşamlarımız kadar bireyseldir. "
Yas Süreciyle Nasıl Başa Çıkılır?
Bir kayıp için yas tutmak hayatın kaçınılmaz bir parçası olsa da acıyla baş etmenin, kederinizle yüzleşmenin ve nihayetinde parçaları toplayıp hayatınıza devam etmenin bir yolunu bulmanın yolları vardır.
-
Acını kabul edin.
-
Kederin birçok farklı ve beklenmedik duyguyu tetikleyebileceğini kabul edin.
-
Yas tutma sürecinizin size özgü olacağını anlayın.
-
Sizi önemseyen insanlardan yüz yüze destek isteyin.
-
Kendinize fiziksel olarak dikkat ederek kendinizi duygusal olarak destekleyin.
-
Yas ve depresyon arasındaki farkı tanıyın.
-
Bir destek grubuna katılın.
-
Terapist ya da yas danışmanından destek alın.
Başkalarının Yas Tutmasına Yardım Etmek
Önem verdiğiniz biri sevdiklerini kaybetmişse, yas tutma sürecinde ona yardım edebilirsiniz.
Kederi paylaşın. Onlara, kaybettikleri duyguları hakkında konuşmalarına ve merhumun anılarını paylaşmalarına izin verin hatta onları cesaretlendirin.
Yanlış teselli sunmayın. Yas sürecindeki kişiye "en iyisiydi" veya "zamanında üstesinden geleceksin" dediğinizde yardımcı olmaz. Bunun yerine, basit bir üzüntü ifadesi sunun ve dinlemek için zaman ayırın.
Pratik yardım sunun. Bebek bakıcılığı, yemek pişirme ve ayak işlerini yürütme, yas tutmanın ortasında olan birine yardım etmenin yollarıdır.
Sabırlı olun. Büyük bir kayıptan kurtulmanın uzun zaman alabileceğini unutmayın. Kendinizi konuşmaya müsait hale getirin.
Gerektiğinde profesyonel yardıma teşvik edin. Birinin tek başına başa çıkamayacak kadar çok acı çektiğini hissettiğinizde profesyonel yardım önermekten çekinmeyin.