Yo-Yo Sendromu

Yazar Kadir GezenDiyetisyen • 2 Haziran 2021 • Yorumlar:

Yo-Yo Sendromu yanlış ve hatalı beslenme stratejileri sonucu verilen kiloların fazlasıyla geri alınmasıdır. Zayıflama ilaçları ve diüretik kullanımı, kendine ve sosyal yaşamına uymayan diyetleri yapmak ,diyet kampları ve sonrasında aynı sıklıkta yapılamayan egzersiz, düşük kalorili (hipokalorik) diyet bu stratejilerdendir.

Yo-yo etkisine neden olan hipokalorik diyetlerde genel olarak besin miktarı ya da türü fazlasıyla kısıtlanır.

Kişi ağırlık kaybı için uyguladığı yöntemden ilk olarak haz alır ve bir süre devam ettirir. Ancak, zaman içerisinde, kendine uygun olmayan ya da alışkanlık kazanmadan uyguladığı yöntemden sıkılır ya da uygulayamaz hale gelir.

Bunun nedenlerinden biri, enerji alımı azaldıkça kas kaybı oluşur ve metabolizma hızı %10 kadar yavaşlar. Bu ağırlık kaybını durdurur ya da çok yavaş ilerlemesine neden olur.

Kişi sonuç almak için ya enerji alımını daha çok kısıtlamalı ya da enerji harcamasını arttırmalıdır. Her iki yöntem de bir aşamadan sonra imkansız hale gelebilir ve kişinin pes etmesine neden olur Böylece besin alımı artan ve hareketi azalan kişi, tekrar hızla kilo almaya başlar.

Hipokalorik diyetlerle kilo veren kişilerin %95’i 1-5 yıl içinde kaybettikleri ağırlığı ya da daha fazlasını geri kazanmaktadır.

Bu nedenle:

Beslenme programı sizin parmak iziniz gibidir sizin ihtiyaçlarınıza uygun hazırlanan programları uygulayın komşunuza 1 haftada 10 kilo verdiren sözde diyete değil.

Sabırlı olmalısınız eğer ki verdiğiniz kilolar kalıcı olsun istiyorsanız ne olursa olsun hızlıca kilo vereyim demeyin sağlıklı kilo kaybı hafta 1-1.5 kg dolaylarında olandır.

Diyette yasak diye bir şey yoktur iyi bir diyet programı değişim listesi içerir yani tatlı yediğinizde dengelemek için ne yapmanız gerektiğini öğrenirsiniz.

Sizi zayıflatacak mucize bir besin, içecek ya da ilaç yoktur.Eğer ki sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirirseniz ideal kilonuzu korumak hayal olmaktan çıkar.

Popüler diyetler popüler kültürün sizi farklı bir şey yaptığınızı hissettirme tuzağıdır. Hemen hemen hiçbirinin ispatlanmış %100 bilimsel verileri yoktur. Bu tuzaklara düşmeyin.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)