Yumurta ile Büyüyen Çocuklar

Yazar Öykü YıldırımDiyetisyen • 7 Şubat 2020 • Yorumlar:

Anne sütünden sonra örnek protein kaynağı olan yumurta, 7 den 70 e her birey için tam protein kaynağıdır. Özellikle büyüme çağındaki çocuklarda içerdiği zengin besin değerinden üstün kaliteli protein kaynağı olarak kabul edilmektedir.

Her katmanı ayrı yarar!

Yumurta sarısı içerdiği vitaminler ile çocuk gelişiminde oldukça etkisi vardır.

A vitamini ile göz sağlığına, kemik ve diş gelişimine etkendir. D vitamini ile vücutta kalsiyumun kullanılmasına yardımcı olur. B grubu vitaminleri özellikle riboflavin (B2 vitamini) vitamini ile beyin ve sinir sistemine yardımcı olurken; yumurta bulunan kolin, beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynamaktadır.

Tüm bunlarla beraber içerdiği yüksek protein ile çocukların kas ve kemik gelişimi ile boy uzamasına oldukça yardımcıdır. Yapılan bir çalışmada her gün 1 adet haşlanmış yumurta yiyen çocuklarda boy uzamasının %47 arttığı gözlemlenmiştir. Bu durumu söyle anlatabiliriz yumurtada ki proteininin emilim ve yararlılığını %93,7 iken diğer protein kaynakları ile karşılaştırırsak, bu değer sütte %84,5, balıkta %76, sığır etinde %74.3’dür. 

Yumurta, aynı zamanda demir ve çinko gibi mineralleri de içermektedir. Demir, kan yapımı için önem taşırken; yetersiz alındığında anemi (kansızlık) riski görülebilir. Bu durumda çocuğunuza mutlaka yumurta ile C vitamini yüksek besinler bir arada verilmeli.  Bireylerde direnç ve bağışıklık sistemi küçük yaşlarda oluşturulur. Bu yüzden yumurtanın içerdiği çinko bağışıklık sistemi için iyi bir kaynaktır. Çalışmalarda çocukların yeteriz bir kahvaltı ile güne başlamasında öğrenme ve odaklanma problemleri görüldüğü; bununla beraber okul başarılarının düştüğü görülmüştür. 

Yumurtaya çocuklarda ne zaman başlamalıyız?

Yumurta her ne kadar yüksek besin değerine sahip olsa da alerjik riski en yüksek besinler arasında gelmektedir. Bu nedenle bebeklerde yumurtaya başlarken oldukça dikkat etmeliyiz. Özellikle 1 yaşından önce yumurtanın beyaz kısmının bebeklere verilmemesi gerektiğini belirtmeliyiz. 6. aydan sonraki ek gıdaların başlaması ile yumurta sarısı tadımlık yani 1 yumurta sarısının 1/8 ile başlanabilir. 7.-9. aylardan itibaren ise haftada 2- 3 kez tam yumurta sarısı artık verilebilinir. 1 yaşından sonra ise bebeğiniz reaksiyon göstermiyorsa tam yumurta kahvaltılarına eklenebilir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)