Yumurtalık Kistleri

Yazar Erdem Turhan • 20 Şubat 2024 • Yorumlar:

Yumurtalık kisti nedir?

Kistler organlarda veya dokularda içi sıvı dolu balon veya keseciğe benzer yapılardır. Vücutta herhangi bir organda görülebilir. Yumurtalıkta görülenler, özellikle yumurtalık kanseri gibi ciddi bir hastalıkla karışabildiklerinden veya yumurtalık kanserlerinin çoğunun kist gibi görünmesinden dolayı önemlidir. Neyse ki yumurtalıklarda tespit edilen kistlerin çoğu kanser değildir.

Yumurtalık kistlerinin belirtileri nelerdir?

En sık belirti kasık ve karın ağrısıdır. Kistler genellikle büyük boyutlara ulaşana kadar belirti vermez. Ani başlayan şiddetli alt karın ağrısı, bulantı, kusma olması bir kistin yırtıldığının veya boğulduğunun(torsiyon) belirtisi olabilir. Kist enfekte olursa karın ağrısına ateş eşlik edebilir. Kistler adet düzensizliklerinin de sık sebepleri arasındadır. Hormon salgılayan bir kist adet gecikmesine yol açabileceği gibi adet kanamasının normalden uzun sürmesine de yol açabilir. Bazen kistler dev boyutlara gelene belirti vermez ve ilk belirti karında ele gelen kitle olabilir. Özellikle çikolata kistleri(endometrioma) adet dönemlerinde ağrı, cinsel ilişki esnasında şiddetli ağrı, çocuk sahibi olamama gibi belirtilerle karşımıza çıkmaktadır.

Kistim olduğunu nasıl anlarım?

Demin saydığımız belirtiler varsa kist şüphesi ile yapılacak ultrason görüntülemesi ile tanı konulur. Ultrason karından veya vajinal yapılabilir. Küçük boyuttaki kistlerde vajinal büyük boyuttaki kistlerde karından ultrason tercih edilen yöntemdir.

Çocuklarda yumurtalık kisti olur mu?

Yumurtalık kistleri anne karnındaki kız bebekten menopoz sonrası kadınlara kadar her yaş grubunda görünür. Özellikle çocuk yaş grubundakiler ile menopoz sonrası kadınlarda yeni oluşan ve hızlı büyüyen bir kist saptanması durumunda yumurtalık kanserinden şüphelenmek gerekir.

Gebelikte kist olur mu?

Gebelik döneminde, kistler ile sıklıkla karşılaşılır. Bunların bir kısmı gebelik öncesi bulunan bir kistin gebelikte farkedilmesi şeklinde iken, bir kısmı da gebelik ile birlikte ortaya çıkar. Gebeliğin ilk aylarında ultrason ile saptanan kistler küçük boyuttaysalar genellikle gebeliğin ilerleyen haftalarında kendiliğinden yok olur.

Kistler gebelik için risk teşkil eder mi?

Gebeliğin gidişatı genellikle var olan kistten etkilenmez. Ancak gebelikte kist kaynaklı acil durumlar olabileceği de akıldan çıkarılmamalıdır. Tek taraflı şiddetli ağrı ile birlikte bulantı ve kusma varlığı gebelikte kist boğulmasının (kist torsiyonu) belirtisi olabilir.Böyle bir durumda cerrahi tedavi gerekebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Erdem Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)