Yumurtalık Kistleri ve Yumurtalık Kanseri
Yazar Sertan Aksu • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 14 Kasım 2017 • Yorumlar:
Yumurtalık kistleri kadın doğum polikliniklerine başvuran hastalara konulan tanıların başında gelmektedir. Bunların çoğu iyi huylu yumurtalık kistleri olmasına rağmen en çok korkulanı bunların kansere dönüşme veya hali hazırda kanser olma ihtimalleridir.
Yumurtalık kistleri kabaca iyi huylu, kötü huylu ve sınırda kötü huylu olarak sınıflandırılabilir.
Yaşa ve kistin doğasına göre tedavi seçenekleri değişmekle beraber, birçoğu düzenli takip ile kendiliğinden kaybolacaktır.
İyi huylu olduğu düşünülen bazı yumurtalık kistleri nadiren de olsa kendiliğinden kaybolmaz ve hatta ağrı, hızlı büyüme, torsiyon (kendi etrafında dönerek dolaşımın bozulması) gibi belirtilerle acil tedavi gerektiren duruma gelebilirler.
Yumurtalık kistlerinin küçük ve ağrısız olanları hiçbir belirti vermeden bazen sadece muayene sırasında fark edilir. Bu yüzden hiçbir şikayeti olmayan kadınların da düzenli kadın hastalıkları kontrolleri yaptırmaları önem taşımaktadır.
Yumurtalık kistlerinin çoğunun kendiliğinden hiçbir tedavi gerektirmeden kaybolduğunu bilmekteyiz.
Bitkisel içerikli kürler, kaybolması muhtemel bu kistler için yanlışlıkla faydalı gibi algılanabilmektedir. Şu anki tıbbi bilgilerimize dayanarak bitkisel tedavilere özellikle olası bir kanser tedavisini geciktirme noktasında çok ihtiyatlı yaklaşılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Yumurtalık Kisti Belirtileri
Karın boşluğu çok geniş olduğu için yumurtalık kistleri çok büyük boyutlara ulaşmadığı sürece belirti vermezler. Belirti verenler ise en çok adet düzensizliği, kasık ağrısı, şişkinlik hissi ve sık idrara çıkma gibi müphem şikayetlere sebep olurlar.
-Adet düzensizliği
-Kasık ağrısı
-Şişkinlik
-Sık idrara çıkma.
Kötü huylu yumurtalık kistleri ise hızlı kilo değişikliği, iştahsızlık, çabuk yorulma ve halsizlik gibi şikayetlere sebep olurlar.
Yumurtalık kistlerinin cerrahi tedavisinde kapalı sistem operasyon (laparoskopi) en çok önerilen yöntemdir. Göbek deliğinden girilerek ince aletlerle kistler çıkartılmaktadır. Aynı zamanda iyi huylu olduğu bilinen bazı kistler de vajinadan iğne ile boşaltılabilmektedir. Bu işlemler günü birlik yapılabilen ve günlük rutinlerimize çabuk dönebildiğimiz uygulamalardır.
Yumurtalık kanserlerinin tedavisi ve operasyonu çok daha teferruatlı ve büyük olmakta sonrasında kemoterapi gibi yardımcı yöntemler de tedaviye eklenmektedir.