Yumurtalık Rezervinin Değerlendirilmesi
Yazar Nilgün Turhan • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 16 Aralık 2020 • Yorumlar:
Yumurtalık Rezervi Kimlerde Gerekir?
- 35 yaş üzeri kadınlar
- Sigara kullanımı
- Geçirilmiş yumurtalık cerrahisi
- Tek yumurtalığa sahip olmak
- Açıklanamayan kısırlık
- Daha önceki kısırlık tedavilerinde başarısızlık
- Ailede erken menopoz öyküsü
- Evre 3-4 endometriozis
- Kemoterapi, radyoterapi öyküsü
Yumurtalık Rezervin Değerlendirilmesi İçin Kullanılan Testler
Bazal serum FSH, E2 düzeyi: Adetin 2- 3. günü bakılan serum E2 değeri < 80 pg/mL iken FSH değerinin 5-10 mIU/ mL olması yeterli yumurtlalık rezervi gösterir. 10-15 mIU/ mL arasındaki FSH değerleri rezervin sınırlı olduğunu gösterirken bunun üzerindeki FSH ve > 80 pg/mL E2 değeri kötü reprodüktif sonuçla birliktedir.
Prolaktin, TSH: Prolaktin yumurtlama bozuklukları, memeden süt gelmesi ve hipofiz adenomu varlığında, TSH ise yumurtlama bozuklukları, tiroid hastalığı şikayetleri olanlarda istenmelidir. Rutin bazal hormon değerlendirilmesinde prolaktin ve TSH istenmesi gerekmez ancak bu durumda belirgin şikayet vermeyen formlar atlanabilir.
Klomifen Sitrat Challange Test: Adetin 3. günü FSH ve E2 düzeyleri bakıldıktan sonra 5.-9. günler arasında 100 mg/gün klomifen sitrat uygulanır. Amaçlanan klomifen sitratın yumurtalıklarda folikül gelişimini uyararak E2 salınımını artırması, artan E2 ‘nin FSH ‘yı baskılamasıdır. 10. gün FSH düzeyi tekrarlanır. FSH düzeyinin > 15 mIU/ mL olması yumurtalık rezervinin yetersiz olduğunu gösterir. 3. gün FSH değerinin normalden yüksek olması yaşa bakılmaksızın kadınların % 85’inin yumurtlama tedavilerine kötü yanıt vereceği anlamına gelmektedir.
Antral Folikül Sayısı: Transvajinal ultrasonografi ile 3. gün değerlendirmesinde yumurtalıklarda 2-10 mm çapında 4-10 adet antral folikül tespit edilmesi yumurtalık rezervinin iyi olduğu anlamına gelir. Antral folikül sayısı < 4 adet ise (Grade I) yumurtlama tedavilerine cevap yetersiz, antral folikül sayısı 4 – 6 adet (Grade II) arasında ise genellikle yetersiz, antral folikül sayısı 7 – 10 adet (Grade III) arasında ise cevabı iyidir, antral folikül sayısı > 10 adet ( Grade IV) ise polikistik overle uyumludur. Ultrason muayenesinde over kisti, endometriyoma, polikistik over tespiti kısırlıkla ile ilgili tanı değeri taşımakla birlikte tedavi planlanmasını da belirler.
Anti-Müllerian Hormon (AMH): AMH, preantral ve erken antral foliküllerin granuloza hücrelerinden salınır, erken dönemde yumurta gelişiminde görev alır. Serum düzeyleri yumurtalık havuzu hakkında bilgi verir. Artan yaşla birlikte yumurtalıkta folikül havuzunda azalmaya bağlı olarak serum düzeyleri düşer ve menopozla birlikte serumda tespit edilemez duruma gelir. Uygun eşik değerle ilgili bir görüş birliği olmamakla birlikte 0.5 ng/mL ‘nin üzerindeki değerlerde yumurtalık rezervin iyi olduğu, altındaki değerlerde ise yumurtalıklarda folikül havuzunun azaldığı düşünülür. 0.15 ng/mL ‘ nin altındaki değerler tüp tedavisinde çok zayıf cevapla birliktedir. AMH, yumurtalık rezervinin belirlenmesi dışında yüksek riskli grupta (ailevi erken menopoz, geçirilmiş yumurtalık cerrahisi, ağır endometriozis, uzun ve yüksek doz sigara kullanımı ) tarama testi olarak kullanılabilir.
Yazar
Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.
Randevu al Profili görüntüleyinYorumlar: (0)
Yazar
Nilgün Turhan
Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.