Yürüme Analizi

Yürüme analizi, konusunda uzman doktor veya fizyoterapistler tarafından yapılıp yorumlandığında tedaviye son derece yardımcı bir teşhis yöntemidir. Özellikle serebral palside, parkinson hastalarında, spora yeni başlayanlarda, spor yaralanması yaşayanlarda, protez kullanan kişilerde tedavi sürecinde önemli faydalar sağlar.

Yürüme analizi, yürümenin nasıl olduğunu tespit edebilmek adına yapılan bütün çalışmaları içerir. Yürüme analizi üç aşamadan oluşur. Öncelikle hastanın fiziksel muayenesi gerçekleştirilir. Sonra hasta yürürken uzman tarafından gözlenir. Ardından çeşitli aletler desteği ile hastanın yürümesi, vücut hareketleri, kasların durumu kayıt edilir. Bu sayede, yürüme, uzman tarafından objektif olarak değerlendirilir. Ancak bu iki aşama, yürüme analizi için tek başına yeterli değildir. Yürüme analizinin tam doğru bir sonuç verebilmesi için üçüncü bir aşama da gereklidir. Bu aşamada hastanın vücudunda belirli noktalar işaretlenir. İşaret yansıtıcılar yardımı ile elde edilen veriler bilgisayara aktarılır.

Ülkemizde sadece yürüyüşü videoya çekerek analiz de yapılmaktadır. Ancak şunu belirtmek gerekir ki muayene ve video çekiminden oluşan yürüme analizi doğru netice vermez. Hastanın durumu sayısal verilerle ortaya konduğunda yürümenin belirli aralıklarla yeniden değerlendirilmesi ve tedavi takibi kolaylaşır. Bununla birlikte bu sayısal verilerin ehil ellerde değerlendirilmesi de şarttır. Ancak yürüme analizi konusunda uzman hekimler tarafından değerlendirildiğinde çok önemli detaylar barındıran bir teşhis yöntemidir.

Kimlere Yürüme Analizi Yapılır?

Yürüme analizi 4 yaşından itibaren her yaşta hastaya uygulanabilir. Hastanın tek başına yürüyebiliyor olması teşhis koymak açısından önemlidir. Bu nedenle 4 yaşından önce çocuklara yürüme analizi yapılması doğru değildir.

Yürüme analizi özellikle serebral palsi hastası olan çocuklarda, başta Parkinson olmak üzere hareket bozukluğu olan hastalarda ve protez kullanan kişilerde uygulanır. Özellikle ampute kişilerde protez öncesi yürüme analizi yapılır. Protez takıldıktan sonra tedaviyi kontrol amaçlı tekrarlanır.

Serebral palsili çocuklarda tedavi protokolünü belirlemede etkili bir yöntem olan yürüme analizi ile elde edilen sonuca göre başta ameliyat olmak üzere çeşitli tedaviler uygulanır. Tercihen 6 ay olmakla birlikte en erken 3 ay sonra yeniden yürüme analizi tekrar edilir. Tedavi bu sonuca göre değerlendirilir.

Sporculara Yürüme Analizi

Yürüme analizi, aktif spor yapan ya da yapmayı planlayan kişiler için de kullanılan bir tetkiktir. Çocukluk çağında çocuğun vücut yapısının hangi spor dalına daha uygun olduğunun belirlenmesi noktasında yürüme analizine başvurulur.

Aktif olarak spor yapan kişilerde de yürüme analizi, yaralanmalar sonrasında uygulanan tedavilerin neticelerini doğru tespit edebilmek adına yapılır. Özellikle ameliyat geçiren sporcuların yeniden müsabakalara dönme zamanının belirlenmesinde son derece etkilidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)