YÜRÜYÜŞÜN FAZLASI DA KİREÇLENME NEDENİ

Yazar Rıdvan Alaca • 19 Eylül 2016 • Yorumlar:


 

 
Uzmanlar, en kolay ve yararlı egzersiz olarak gösterdikleri yürüyüşün kimi durumlarda sağlığımızı tehdit edebileceğini belirtti. Medicana International Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Rıdvan Alaca, "Yürüyüş, malzeme ve mekan açısından sağlıklı kişilerde en kolay egzersizdir. Ancak ileri yaşlarda dizdeki kıkırdaklara zarar verebileceği için fazla önerilmez. Aynı durum çok uzun süreli yürüyüş için de geçerlidir. Genel inanışın aksine aşırı hareketli olmak kireçlenmeyi önlemez; aksine hızlandırır " dedi. 
Prof. Dr. Rıdvan Alaca, dizde oluşan sorunların tedavisi için de önerdikleri yürüyüşün herkese uygun olmayabileceğine dikkat çekti. söylerken, "Yürüyüş, diz çevresi kasların güçlü olması eklemi koruyacak ve bozuklukların iyileşmesine katkıda bulunacaktır. Ancak ileri yaşlarda kıkırdaklara zarar verebileceği için fazla önerilmez. Aynı durum çok uzun süreli yürüyüş için de geçerlidir. Genel inanışın aksine aşırı hareketli olmak kireçlenmeyi önlemez aksine hızlandırır. Bu yüzden doğru olan aşırı yürüyüş yerine herkesin sağlık durumuna uygun süre ve mesafede yürüyüş yapmasıdır" dedi.

 Yukarıda saydığımız diz ile ilgili sorunları olan kişilerin de konuyla ilgili bir hekime görünüp iyileştikten sonra hekim tavsiyesiyle yürüyüşe başlamaları gerekir. Ayrıca kalp ve solunum sistemi ile ilgili hastalıkları olanlar yürüyüş sporuna başlamadan önce hekim kontrolünden geçmelidir. Dizinden sorunu olanlar veya ileri yaştakiler için önerilen dize yük bindirmeyen kuvvetlendirici egzersizler, su içinde yapılan egzersizler ve yüzme gibi ekleme yük bindirmeyen bir sportif faaliyettir.

Profesör Alaca, "Yürüyüş malzeme ve mekan açısından sağlıklı kişilerde en kolay egzersizdir. Bunu kilometrelerce ya da saatlerce uzun yürüyüşlerden çok, daha kısa mesafelerle başlayıp zaman içinde artırmak esastır. İleri yaşlarda kıkırdaklara zarar verebileceği için fazla önerilmez. Aynı durum çok uzun süreli yürüyüş için de geçerlidir. Genel inanışın aksine aşırı hareketli olmak kireçlenmeyi önlemez aksine hızlandırır. Kalp ve solunum sistemi ile ilgili hastalıkları olanlar da yürüyüş sporuna başlamadan önce hekim kontrolünden geçmelidir" dedi. 

Bu sıkıntılarınız varsa dikkat...
Prof. Dr. Rıdvan Alaca, bazı belirtilerin diz ekleminde problemin habercisi olabileceğini söyledi ve şöyle devam etti:
"Eğer dizinizde yürüyüş, merdiven inip çıkma, çömelme sırasında ağrı; kilitlenme veya boşalma hissi oluyorsa, diziniz şişse, gece uyandıran ve sabahları fazla olan ağrı varsa, dizinizden ses geliyorsa, kemik sürtünme hissi varsa bu bir problemin habercisi olabilir. Bu sorunlar ileri yaşlarda daha sık olabiliyorsa da her yaşta görülebilir. Diz ekleminde sıklıkla görülen ağrılı durumlar içinde kıkırdak aşınması ve yaşlanmasına bağlı halk arasında kireçlenme diye adlandırılan durum, menisküs yaralanması, iltihaplı romatizmalar, eklemde sıvı toplanması, kas güçsüzlüğüne bağlı ağrılar ve diz bağlarındaki yaralanmalar sayılabilir. Ayrıca kalça ve ayak sorunlarına bağlı olarak yansıyan ağrılar da diz ağrısı nedeni olabilir." 
Diz ağrısına müdahalede çeşitli güncel yöntemlerden yararlanıldığını ancak kişilerin öncelikle varsa fazla kilolardan kurtulmasının önem taşıdığını aktaran Alaca, ardından sıklıkla ilaç tedavisi ile fizik tedavinin tercih edildiğini söyledi. Prof. Dr. Alaca, "Bazı splintler (dizi destekleyen sargı-korse vb.) işe yarayabilir. Bunun dışında çeşitli tipte enjeksiyonlar en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Bu enjeksiyonlar daha çok eklemlere, kas içine ve sinirlere yapılmaktadır. Ameliyat gereken durumlarda ise ortopedik cerrahi yapılır" dedi. Tedavinin en önemli bileşenin ise egzersiz olduğunu ifade eden Alaca, diz çevresi kaslarının güçlü olmasının eklemi koruyarak bozuklukların iyileşmesine katkıda bulunacağını belirtti. 
Dizinde sorun bulunanlar yürümek yerine yüzebilir
Prof. Dr. Rıdvan Alaca, ancak dizle ilgili sayılan sorunları bulunanların bir hekime görünüp iyileştikten sonra yine hekim tavsiyesiyle yürüyüşe başlamaları gerektiğini vurguladı. Alaca,  bu kişiler için dize yük bindirmeyen kuvvetlendirici egzersizler, su içinde yapılan egzersizler ve yüzme gibi ekleme yük bindirmeyen sporları önerdi.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Rıdvan Alaca Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Rıdvan Alaca

Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Prof. Dr.

Randevu al