Yüz Ağrısı İçin Akupunktur Tedavisi
Yazar Başak Bingöl • Akupunktur Uzmanı • 29 Mayıs 2018 • Yorumlar:
Yüz ağrısı, yüzün kulağın ön bölümünden alt ve üst çene bölgesine yayılmakta olan, şiddeti yüksek ağrı olarak tanımlanır. Bilimsel olarak “trigeminal nevralji” olarak tabir edilir.
Şiddeti birkaç saniye olabileceği gibi birkaç dakika da sürebilmektedir. Ağrı genel olarak elektriksel bir uyarıya benzemesi nedeniyle şiddeti tarif edilmesi güç oranda yüksek olabilir. Yüz ağrısı çeken kişi konuşmakta, çiğnemekte ve yemek yemek gibi önemli durumlarda ciddi zorluklar yaşar. Sadece sıvı tüketebilmeye imkan tanıyacak kadar büyük sorunlara neden olmaktadır.
Yüz ağrısı ortada herhangi bir neden olmaksızın başlayabileceği gibi, rüzgâra, soğuğa, sıcağa maruz kalmak ya da dokunulması veya saç taranması gibi nedenlerde nüksedebilir. Ağrılar tekrar tekrar nüksetmesinin yanı sıra, ağrı aralıkları sıklaşma potansiyeline sahiptir.
Yüz ağrısının neden olduğu olumsuz faktörler arasında stres gelmektedir. Bunun yanı sıra hastalığa maruz kalanların ruhsal bozukluklar yaşama ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle ruhsal tedavi desteği almaları söz konusu olabilir.
Yüz ağrısı tanısı, hastadan alınan öykü ile konulmaktadır. Lakin yapılması gereken, ilgili bölgede trigeminal sinir üzerine baskı yapmakta olan bir oluşum olup olmadığı yapılan kontroller ile belirlenmelidir. Bu tarz kontrollerin genelinde hastalığa neden olan doğal bir neden ne yazık ki bulunamaz. Bu nedenle yüz ağrısı hastalığının kaynağının bu tarz kontroller neticesinde nedeni saptanamamaktadır.
Yüz ağrısı akupunktur tedavisi, sinir uçlarına yönelik uygulanmaktadır. Akupunktur tedavisi sinirleri uyaran bir tedavi yöntemidir. Bu sayede sinir uçları üzerinden gösterdiği fizyolojik etki, ilgili sinirlerin deşarj olmasını hedeflemektedir.
Tedavi süreci tamamen kişinin çektiği ağrıların şiddetine bağlıdır. Aşırı yüksek ağrı çekenler daha uzun sürede tedavi olabileceği gibi, daha az ağrı çekenlerin tedavi süreci daha kısa olabilir. Bu nedenle tedavi süreci hastalığın ilerilik düzeyine bağlı olarak kişiden kişiye göre değişmektedir.