Yüze Yağ Enjesiyonu

Yazar Yusuf CanKulak Burun Boğaz Doktoru • 15 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Yaşlanma doğal bir süreçtir, bu doğal süreç doğal olarak yüzümüzde izler ve değişimler oluşturmaktadır. Yaşlanmanın etkisi kendisini en belirgin olarak yüz bölgesinde göstermekte, yüzdeki yumuşak dokular kemiğin üzerinden aşağı doğru kayarken, deri altında destek görevi gören yağ dokusunda ise hacim kaybı meydana gelmektedir.

Yaşlanmanın her türlü etkisine yönelik müdahaleler gerçekleştirilebilirken, en gözlemlenebilir etkilerin meydana geldiği yüz bölgesinde de cilt gençleştirme uygulamaları gerçekleştirilebilmektedir.

Yüz bölgesinde cilt gençleştirmenin doğal ve etkili bir yolu olarak karşımıza çıkan yağ enjeksiyonu, dolgunluk sağlamak amacıyla belli bölgelere yağ enjekte etme işlemidir.

Yüz bölgesinde meydana gelen yaşlanma belirtilerinin tedavisinde, yüz bir bütün olarak ele alınmakta ve bu doğrultuda müdahaleler gerçekleştirilmektedir. Yüze yağ enjeksiyonu uygulamasında yüz bir bütün olarak ele alınarak, yanaklar, alın, yanak-dudak çizgisi, çene ucu, dudaklar ve gerekli görülen başka noktalara yağ enjeksiyonu yapılabilmektedir.

Yağ enjeksiyonu için kullanılan yağ, göbek, bacak içi, kalça bölgelerden alınmaktadır. Yağ enjeksiyonu uygulamasında özel liposuction enjektörleri kullanılmakta, bel ya da kalça bölgelerinden de yağ alımı gerçekleştirilebilmektedir. Liposuction işlemi yapılan kişilerin kol ve bacaklarından alınan yağlar, aynı şekilde göz kapağı estetiğiyle kişinin göz torbalarından alınan yağlar da yağ enjeksiyonu için kullanılabilmektedir.

Yüze Yağ Enjeksiyonu Hangi Durumlarda Uygulanmaktadır?

Cildimizi düzenli ve etkili şekilde nemlendirmemiz, güneşten korumamız ya da çeşitli önlemleri almamız durumunda bile, zaman yaşlanmanın etkilerini gözlemlenebilir nitelikte ortaya koymaktadır. Yağ enjeksiyonu, yaşlanmanın etkilerinin yüz bölgesinde kendisini gözlemlenebilir nitelikte ortaya koymasıyla gerçekleştirilebilecek işlemlerin ilk adımı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yağ enjeksiyonu işleminin gerçekleştirilmesini hedefleyen kişilerde ortaya çıkan bazı durumları şu şekilde sıralayabilmekteyiz;

-Yüzde derin çizgiler meydana geldiğinin gözlemlenmesi

-Yanaklarda ve göz altlarında ortaya çıkan çöküklükler

Yüze Yağ Enjeksiyonu Nasıl Uygulanmaktadır?

Yüz bölgesine uygulanan yağ genellikle genel anestezi veya sedasyon uygulanarak, bazı durumlarda ise sadece lokal anestezi uygulanarak gerçekleştirilmektedir.

-Yüz bölgesine yağ enjeksiyonu uygulanması işleminde öncelikle, vücudun belli bölgelerinden alınan yağlar bazı işlemlerden geçirilmektedir. Bu işlemler, yıkama ve santrifüj işlemleridir.

-Yıkama ve santrifüj işlemleri sonrası yağlar, yapılan ön değerlendirmeler sonucu belirlenen bölgelere, uygun bir enjektöre aktarılarak enjekte edilmektedir.

-Belirlenen bölgelere transfer edilen yağ hücrelerinin kalıcı ve etkili sonuçlar vermesi, alınan yağların hava ile temas ettirilmeden ilgili bölgeye transferinin gerçekleştirilmesine bağlıdır. Yağların hava ile temasının ne kadar az olması sağlanırsa, meydana gelebilecek olan doku kaybı azalması da o kadar az olacaktır ve bu durum yağların kalıcılık süresinin uzamasını sağlayacaktır.

-Yağ hücrelerinin canlı kalma olasılığı, enjeksiyon işlemi sırasında kullanılan cerrahi malzemeye, yağın ilgili bölgeden alınması ve transfer işleminin gerçekleştirilmesi işlemine, yağlar üzerinde yapılan işlemlerin niteliğine ve aktarılmasına bağlı olarak değişim göstermektedir.

-Yüz bölgesine yağ enjeksiyonu uygulamaları, herhangi bir bölgede kesi yapılmadığı için iz bırakmaz.

Yüze Yağ Enjeksiyonunun Etkileri Nelerdir?

Yağ enjeksiyonu uygulamasının en sık gerçekleştirildiği bölge, yüz bölgesidir. Yüz bölgesine yapılan yağ enjeksiyonları; dudakları kalınlaştırmak, derin kırışıklıkları doldurarak olabildiğince azaltmak, elmacık kemiklerini dolgunlaştırmak amacıyla gerçekleştirilmektedir. Yağ enjeksiyonunun yüz bölgesine etkilerini ise şu şekilde sıralayabilmekteyiz;

-Yüz bölgesine enjekte edilen yağın bir kısmı vücut tarafından emilmekte ve yaşlanmanın etkisiyle kaybedilen hacim tekrar kazandırılmaktadır.

-Yağ enjeksiyonu vücutta kollajen üretiminin artmasını sağlamaktadır.

-Yağ enjeksiyonu ile transfer edilen yağ hücreleri, bir çeşit kök hücre gibi etki göstererek cildin gençleşmesini sağlamakta, cilde canlılık kazandırabilmektedir.

-İşlem sonrası yüzde ödem, yağ alınan bölgede ise morluk oluşması söz konusu olabilmektedir, yağ enjeksiyonu işleminin bu etkileri ortalama bir hafta ya da on gün devam etmekte, sonrasında ise ödem hızla kaybolmakta ve dolgunluk ortaya çıkmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)