Zayıf Vücut Farkındalığı ve Önemi
Yazar Büşra Ağcan • 27 Nisan 2023 • Yorumlar:
Vücut farkındalığı denilince aklımıza gelecek duyu sistemi propioseptif duyumuzdur. Proprioseptif(derin duyu), bir kişinin vücudunun uzayda nerede olduğunu bilme yeteneğidir. Birinin vücudunun uzayda nerede olduğunu bilmesi, hareketleri kontrol edebilmesi ve kendini hissetmesi için esastır.
Kas ve eklemlerden alınan derin duyu girdileri, görsel ve işitsel duyusal uyaranlar, hareket algısına dair duyusal girdiler ve dokunsal sistemden alınan uyaranların hepsi bedenimizi fark etmemizde etkilidir.
Bedenimize dair bu farkındalığımız sayesinde çevreyi fark etmeye başlarız. Uzamsal olarak etrafı anlamaya başlarız. Yüksek bir basamaktan geçerken ayağımızı ne kadar kaldırmamız gerektiğini veya alçak bir kapıdan geçerken başımızı ne kadar eğmemiz gerektiğini planlayabiliriz.
Vücudumuz, propriyoseptif girdilere doğru tepki veremediğinde, bu durum günlük yaşamı etkiler. Önüne çıkan bir çukuru kolayca fark edemeyen, parkta sık sık düşen, hızla duvara çarpan, eğilmesi gereken yerlerde kafasını çarpan çocuklarla karşılaşabiliriz.
Bunlar bize zayıf vücut farkındalığı problemini düşündürür. Bedene ve çevreye dair farkındalığı normalden zayıf olan çocuklarda bu problem zaman içinde koordinasyon gerektiren hareketlerde zorlanmaya, spor faaliyetlerinde zayıf kalmaya ve bunun da ilerisinde günlük yaşam becerilerinde zorluklara sebep olabilir.
Vücut farkındalığını geliştirecek evde 5 basit aktivite ile çocuğunuza destek olabilirsiniz.
1. Komando gibi yerde sürünme. Çocuk sadece kollarını kullanarak ileri, geri gitmeye çalışırsa eklem ve kaslarındaki alıcılar uyarılarak vücudu İle ilgili pek çok bilgi sağlar.
2. Çamaşır sepeti itmek ve çekmek. Ayakta, dizüstü yapılabilecek bu aktiviteyi çocuğunuzun gücüne göre ayarlamanız mümkün.
3. Zıplamak. Yukarı ve aşağı zıplamak, bir yatağa veya kanepeye atlamak veya yükseltilmiş bir yüzeyden atlamak vücudumuza pek çok bilgi sağlar. Sadece çocuğunuzun güvende olduğundan emin olun.
4. Tırmanmak. Hem kolları hem de bacakları kullanmak sadece koordinasyonu iyileştirmek için harika bir aktivite değildir. Aynı zamanda uzuvlarının itilmesi ve çekilmesi kaslar, tendonlarda ki reseptörleri uyarır ve duyusal girdi sağlar.
5. Ağır Nesnelerin Taşınması. Nesnenin ağırlığı, çocuğunuzun uzuvlarının ve göbeğinin kullanımını artıracak ve yine beynine büyük katkı sağlayacaktır.