Zayıflama Çayları Gerçekten İşe Yarıyor Mu?

Yazar Buğra Öztürk • 24 Nisan 2024 • Yorumlar:

Konu kilo vermek olduğunda insani zaaflarımızın bir sonucu olarak en kolay ve hızlı yollar neler önce bunları araştırmaya başlıyoruz. Karşımıza çeşit çeşit çaylar, haplar, bel kemerleri vb çıkıyor doğal olarak çünkü bu da başlı başına devasa bir sektör. Bunlardan biri de zayıflama çayları olarak bildiğimiz karışımlar. Piyasada birçok farklı isimde zayıflama çayları bulunuyor. Peki ne yapıyor bu çaylar?

Zayıflama Çaylarının Etkileri

  • Zayıflama çaylarının içerisindeki bitkiler diüretik (idrar tetikleyici), laksatif (dışkılama tetikleyici), terleme etkileriyle vücuttan zaten atılacak olan idrar ve dışkının daha fazlasını üretip attırarak vücutta ağırlık kaybına neden olur. Bu çayları kullanmaya başladıktan sonraki gün bile tartıda bir fark görebilirsiniz.

  • Laksatif etki nedeniyle, bu çayları içmeye başladığınızda kabızlık sorununuz varsa ilk günlerde hızla çözüldüğünü görürsünüz. Bu da kişide bu çayların sindirime yardımcı ve sağlıklı ürünler olduğu algısını oluşturur. Ancak aslında olan çayların içindeki maddeler yardımıyla vücutta kalması gereken sıvıyı vücuttan atmaya zorlaması bunu da idrar ve dışkı yoluyla yapmasıdır. Bu sırada bağırsaklarda sıvı eksikliği nedeniyle ilerlemekte güçlük çeken dışkı yumuşayarak vücuttan atılır. Fakat bu çayları uzun süre aldığınızda bağırsak floranız bozulmaya başlar. Başta kolayca çözülen kabızlık problemi sonraki süreçte karşınıza kronik kabızlık olarak çıkabilir.

  • Zayıflama çayları deride kaşıntı, döküntü, alerji ya da yaralara neden olabilir.

  • Aynı zamanda laksatif ve diüretik etkisi vücuttan fazla su atılımına ve elektrolit kaybına neden olur. Potasyum, kalsiyum ve magnezyum eksiklikleri kalp ve kasların çalışmasında aksaklıklara neden olabilir. İlerleyen evrelerde de kalp yetmezliğine yol açabilir.

  • Bu çayların içeriğindeki bitkilerin miktarları tam olarak bilinmediği için karaciğerinizde toksik etkilere yol açabilir. Bir ürünün bitkisel olması yan etkisi olmayacağı anlamına gelmez. Burada kullanılan doz önemlidir. Aksi takdirde ileriki evrelerde karaciğer yetmezliğine yol açabilir.

  • Size en son tespit edilen bir çayın içerisindeki kimyasaldan bahsedeyim. Bir markanın teff tohumlu çayında tespit edilen ‘sibutramin’ adlı kimyasal kalp ve tansiyon rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Piyasadaki zayıflama çayları insan vücuduna zararlı olabilecek kimyasallar içerebilir.

Sonuç Olarak…

Dünyada zayıflama amacıyla kullanılabilecek tek başına bir besin, mucize bir ürün yoktur. Obezitenin tedavisi beslenme ve yaşama alışkanlıklarınızı değiştirip fiziksel aktiviteye hayatınızda yer verdiğiniz bir süreçtir. Yıllar ya da aylar içinde vücudunuzda oluşan fazla kiloları birkaç haftada ya da günde kaybetmeye çalışmak doğru değil. Vücut biyolojik bir makine ve kendine has bir işleyiş yapısı var, bunu her bozmaya çalıştığınızda size fazlasıyla karşılık verdiğine belki şahit olmuşsunuzdur. Sağlıklı kilo vermek istiyorsanız bunu bilimsel temellere dayanarak yapmalısınız. Bu içerikte çaylara inanıp kullandığınızda; sağlığınıza geri dönüşümsüz zararlar verebilirsiniz. Sağlığınızdan daha değerli hiçbir şey yok, lütfen sağlığınızı önemseyin.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)