Zayıflamak İsterken Kilo Almayın

Yazar Nur GüneşDiyetisyen • 9 Kasım 2021 • Yorumlar:

Zayıflamak isterken tam tersine kilo alınabilir mi? Belki kulağa ilginç gelecek fakat evet, alınabilir. Hatta eski kilonuza göre çok daha dirençli kilolara sahip olabilirsiniz.

Günümüzde beslenme konusunda birçok bilgi kirliği mevcut. Bunların başında ise zayıflamak ile ilgili yanlış yöntemler yer almaktadır. Yaygın bilinen yanlış zayıflama yöntemlerine örnek verecek olursak bunların başında normalin çok altında düşük kalori ile  beslenmek gelebilir. Toplumca bilinen ‘ne kadar az yersem o kadar hızlı zayıflarım’ algısı  zayıflamak isteyen bireyleri sağlık dışı bir yönteme itiyor. Peki neden az yiyerek  zayıflayamayız? Çünkü eğer birey normalin çok altında bir kalori ile beslenirse kas kayıpları  yaşanması kaçınılmaz olur. Vücutta kas kayıplarının yaşanması ise metabolik hızın  azalmasına sebebiyet verir. Metabolik hızın azalması da artık vücudun eskisinden daha az  enerji üretip daha az kalori yakması demektir. Böylece birey artık düşük kalori alsa bile daha  az enerji harcayabildiği için kilo veremez hale gelir. Belli bir süre sonrada eskisinden daha az  beslense de yavaş bir metabolizmaya sahip olduğu için kilo almaya başlar. Beslenme  uzmanlarının önermediği mucize diyet, süper diyet vs. olarak adlandırılan diyet metotları ile  kilo veren birçok bireyin kısa süre içerisinde tekrardan kilo almaya başlamasının nedeni de bu  yüzdendir. Ayrıca zayıflarken kas kaybı oluştuğu için tekrar kilo alımlarda baştaki kilo  durumuna göre vücutta daha yüksek bir yağ yüzdesi hakimdir. Yağ yüzdesinin normal  sınırların üzerine çıkması ise çeşitli metabolik hastalıkları tetikleyici bir unsurdur. 

Bir başka yaygın bilinen zayıflama anlayışı da tek tip beslenme modelinin dayatıldığı diyet  anlayışıdır. Hatta uzman dışı kişiler tarafında bu diyet modellerine detoks ismi verilip  bireylerin daha da ilgisini çekilmeye çalışılır. Peki tek tip beslenme tam olarak ne demektir?  Bir ya da birkaç besin grubunun kullanılarak yapılan sınırlı diyetlerdir. Örnekler olarak kısa  süre öncesine kadar popüler olan hurma diyetini verebiliriz. Bilimselliği hiç olmayan ve  sağlık açısından son derece ciddi sonuçlar doğurabilecek bu diyet şeklinde kişilerin sabah,  öğle, akşam sadece hurma ile beslenmesi dayatılıyor. Böylece çok sınırlı kaloride alınmış  oluyor. Fakat bu diyet metodu ile birey vücuduna yüksek früktoz şekeri yüklemesi yapmış  oluyor. Bu da vücutta tam tersine yağlanmayı arttıran bir durum. Zayıflamak isterken tam  tersine vücuttaki yağlamayı arttıran, bilimselliği olmayan ve son derece sağlıksız bir diyet  modeli daha. 

Bazen de kişiler sadece protein ağırlıklı beslenip karbonhidratı büyük ölçüde azalma yoluna  girebiliyorlar. Fakat karbonhidrat vücudumuzun -başta beynimiz olamak üzere- bir numaralı  enerji kaynağıdır. Yetersiz alımlar da gereken enerjiyi vücudumuza sağlayamayız. Bunun ile  birlikte aldığımız proteinden de yeterince faydalanamayız. Çünkü eksik karbonhidrat yüksek protein aldığımızda vücudumuzun daha fazla karbonhidrata ihtiyacı olduğu için proteinleri  

karbonhidrata çevirip enerji üretme yoluna girer. Ayrıca uzun dönem uygulanırsa böbrek  fonksiyonlarında da çeşitli hasara neden olabilir.  

İdeal bir beslenme düzeni tüm makro (Protein, karbonhidrat, yağ) ve mikro (vitamin,  mineral) besin öğelerini doğru oranlarda içermelidir. Tek tip beslenme modelinden  kaçınılmalıdır. Beslenme modeli ve uygulanan diyet metodu kişiye özel şekilde ancak  diyetisyen tarafından hazırlanabilir. Sağlıklı kilo vermek için mutlaka beslenme uzmanına  danışılmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Nur Güneş

Diyetisyen Dyt.

Randevu al