Tüp Mide Ameliyatı
Yazar H. Hakan Mersin • Genel Cerrah • 8 Şubat 2022 • Yorumlar:
Midenin uzunlamasına yaklaşık 2/3’nün çıkarılarak mideye tüp şeklinin verildiği bir tur kısmi mide rezeksiyonu ameliyatıdır. Günümüzde laparoskopik (kapalı) olarak yapılmaktadır. Tüp mide ameliyatında mide hacminin neredeyse %90’na varan bir bölümü çıkarılır ve yiyecek için daha küçük bir rezervuar oluşturulur. Geri dönüşümsüz bir ameliyat olmakla birlikte bilinen hemen tüm bariatrik cerrahi yöntemlerine çevrilebilmektedir. Çünkü diğer bariatrik cerrahilerin hepsinin bir aşaması mide hacminin küçültülmesidir.
Önceleri Vücut Kitle İndeksi (VKİ) çok yüksek (>60 kg/m2) kişlerde mide by-pass, biliyopankreatik diversiyon gibi daha zor ve kompleks ameliyatlar öncesi fazla kiloları azaltmak için yapılan ilk basamak ameliyat olarak kullanılmıştır. Ancak tek başına da kilo kaybı ve metabolik sonuçlar üzerine etkinliğinin yüksek olduğunun gözlenmesi üzerine primer ameliyat olarak yapılmaya başlanmıştır. Günümüzde teknik kolaylık ve iyi metabolik sonuçlar nedeniyle giderek artan sıklıkta tercih edilmeye başlanmış olup, geçmiş yıllarda en sık yapılan bariatrik cerrahi ameliyatı olan Roux-en-Y mide by-pass’nı geçerek en sık yapılan ameliyat haline gelmiştir.
Tüp Mide ameliyatı alımı kısıtlayıcı bir yöntemdir. Midenin bir kısmının çıkarılması ile mide hacminin azalması sonucu yenilebilen gıdanın azalması kilo kaybını sağlar. Ayrıca Tüp Mide ameliyatında Ghrelin olarak bilinen ve açlık hissinin oluşmasına neden olan hormonun salgılandığı mide kısmı çıkarıldığından hastalarda açlık hissinin azalmasına bağlı da kilo kaybı olur.
Tüp mide ameliyatının uzun dönemde yol açabildiği sorunlardan biri de “reflü hastalığı”dır. Ameliyat öncesi reflü hastalığının olması tek başına tüp mide ameliyatına engel olarak kabul edilmemektedir. Ancak ameliyat öncesi dönemde hastalar bu açıdan değerlendirilmelidir.