Zihinsel Kapasite
Yazar Bita Ghandchilar • Psikolojik Danışman Ve Rehber • 6 Kasım 2018 • Yorumlar:
İnsanın zihin kapasitesi onun beynindeki nöronlar arasında kurduğu bağlantılara bağlıdır. Hepimiz yaklaşık olarak 15 milyar sinir hücresi ile dünyaya geliriz. Önemli olan bu sayı değil, bu nöronlar arasında bizim kurduğumuz bağlantılar.
Doğduğumuzda milyarlarca nöronun gövdeleri hazırdır ve yeni öğrenmelerimiz ile nöronlar arasında yeni bağlantılar oluşur. İmpulsların hücreden hücreye geçişini sinapslar sağlar. Beynimizdeki her bir nöron, aynı anda 15 bin nöronla bağlantı kurabilir.
Beş duyumuz ile algıladığımız her şey beynimizde yeni bir bağlantı oluşturur. Önce zayıf olarak kurulan bağlantı aynı uyaran beyne gönderildikçe güçlenir. Adeta patikalar, otobanlar oluşur. (Öğrenmenin anası tekrardır!)
Bu bağlantılar güçlendikçe, tercihlerimiz şekillenmeye başlar. (Öğrenme stilimizden kişilik özelliklerimize kadar…) Oluşan bu bağlantılar, yeni verilerin işlenme şeklini de belirler.
Bundan sonra beynin bir bölgesine düşen verilerin akacağı yön bellidir: Beyne ulaşan yeni uyaranlar, daha önceden oluşan yollar doğrultusunda akacaktır.
Bütün bunlar, çok net bir şekilde bir gerçeğin altını çizmektedir: Beynimizin de egzersize ihtiyacı var!
Kaslarımız gibi beynimiz de egzersizlerle gelişir. Çünkü beynimiz de kullanıldıkça gelişir, kullanılmayınca tembelleşir. Kaslar gibi yumuşar, gevşer, sarkar ve pörsür.
Bütün dâhilerin milyonlarca sayfayı bulan çalışma notları ve günlüğünden bahsedilir. Örneğin Edison'un 3 milyon sayfa çalışma notu ürettiği bilinir. Birçok dâhinin ciltler dolusu günlüğü vardır. Da Vinci’nin çizimlerini hatırlayın. Onların, dahi oldukları için geride milyonlarca sayfa çalışma notu bıraktıkları ne kadar doğruysa; milyonlarca sayfa çalışma notu (beyin egzersizi) ürettikleri için dahi oldukları da o kadar doğrudur.
Beyin ne kadar kullanılırsa o kadar güçlenir. Yeni oluşturulan bağlantılarla beynin her bölgesi örümcek ağı gibi donatılır. Kullanıldıkça daha sonraki yolculukları kolaylaştıran geniş otobanlar açılır. Beyin, işler hale gelir.
Ayrıca beynin hangi kısmı daha çok kullanılırsa o kısım daha çok gelişir. Daha çok analitik düşünen birisinin analitik yetenekleri, daha çok sözel düşünen birisinin sözel yetenekleri gelişecektir. Beynin sadece belli bölgelerini kullanan egzersizler bu nedenle yeterli olmayacaktır. En çok ihtiyacı olan bölgeden başlayacak ve diğerlerini de güçlendirecek bir egzersiz planı ile işe başlamak gerekir.