Zihninizin Yöneticisi Olun: Mindfulness ile Anın Derinliklerine Yolculuk

Yazar Ilgaz Öndin • 19 Eylül 2024 • Yorumlar:

Zamanınızın çoğu geçmişimiz hakkında düşünmek ve gelecekle ilgili belirsizlikler arasında sıkışmak ile geçiyor gibi gelebilir. Gündelik yaşantıda her işe koşturmak, sosyal medya, bildirimler ve karmaşa… işte tam böyle anlarda yaşantınız size bir labirent gibi gelebilir. Bütün bunların arasında zihninizi yönetmek ve anı fark edebilmek mümkün mü? Mindulness tam olarak bu noktada size mevcut anın tadını çıkarmanızda yardımcı olabilir.

Giderek popülerleşen “Mindfulness” kavramı nedir?

Mindfulness şimdiki anın içerisinde geçekleşenlerin nitelikleriyle birlikte, yargılamadan, kabul ederek fark edilmesini içerir. Türkçe olarak en yaygın kullanımı “bilinçli farkındalık”tır. Kavram olarak bu şekilde ifade edilse de Mindfulness felsefesi, prensipleri olan bir yaklaşım biçimi diyebiliriz. Bu prensipler arasında; anı yargısızca fark etmek, kabul etmek, yargılamamak, tepki vermemek bulunur. Yani “mindful” olarak yaşayan bir kişi, şimdiki anı yargısızca, açık bir dikkatle fark ederek gözlemler.

Mindfulness’ın hayatınıza olumlu etkileri

Mindfulness yeni bir alan olsa da 1980 yıllarından beri bilimsel olarak araştırılmaktadır ve birçok faydası olduğu araştırmalar tarafından kanıtlanmıştır. Özellikle en çok bilinen ve uygulanan program olarak 8 haftalık Mindfulness temelli stres azaltma programı dünyada birçok klinik çalışma ve araştırmada kullanılmakta. Bilimsel olarak stresi azaltma, odaklanmayı ve verimliliği artırma, duygusal ve fiziksel sağlığı artırma gibi birçok psikolojik ve fiziksel faydası bulunuyor. Psikoterapi uygulamalarında ise mindfulness temelli bilişsel davranışçı psikoterapi yaklaşımında birçok faydalı sonuç vermiştir.

Mindfulness nasıl uygulanır?

Mindfulness’ı tanımladık ve faydalarından bahsettik. Peki nasıl uygulayacağız bir bunlara bakalım.

Mindfulness uygulamaları pratik, meditasyon ve günlük yaşama entegre etme gibi birçok seçenekle uygulanabilecek uygulamalardır. Mindfulness meditasyonları, rehberli veya rehbersiz olarak uygulanabilen nefes egzersizleri, beden tarama gibi pratik ve meditasyonları kapsar. Mindfulness’ı günlük yaşama entegre edebileceğiniz bazı günlük aktiviteler; yürüyüş, yemek yeme ve diş fırçalama gibi birçok aktivitenizi farkındalıkla ve 5 duyunuzu harekete geçirerek uygulayabileceğiniz pratiklerdir. Temelde bütün egzersizler, dikkati şimdiki ana bilinçli bir şekilde yargılamadan getirmeyi kapsar.

Psikolog Ilgaz Öndin

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar