Zirkonyum diş kaplamaları

Zirkonyum kaplamalar estetik uygulamalarda çok sık başvurduğumuz seçeneklerden biridir. Estetik sıralamada metal destekli porselenler ile tam seramikler arasında yer alır. Metal destekli porselenlerde metalin neden olduğu gri yansıma, diş eti kenarında grilik, diş eti çekilmesi, allerji gibi problemler yaşanmazken tam seramiklerden daha dayanıklı olması köprülerde ve fazla yük alan dişlerde kullanımına olanak sağlar. zirkonyum kaplamalar bilgisayar destekli tasarım yapılarak el değmeden zirkonyum bloklardan kazıma metoduyla elde edilir. Bu şekilde üretim daha hassas olur metal kaplamalarda üretim sırasında oluşan hata payını en aza indirgemiş olur. ayrıca son derece yüksek biyouyumluluğu sayesinde diş eti ile sağlıklı bir birleşim hattı elde edilir ve dişin doğal görünmesi sağlanmış olur.

Zirkonyum dişlerin yapımına başlarken ilk olarak planlama yapılmalı, bu plan dahilnde dişler hazırlanıp özel silikon ölçü maddeleri ile dişlerin ölçüsü alınıp model elde edilir. Modeller taranıp blgisayara aktarılır ve bilgisayar üzerinde planlama yapılır. Onaylandıktan sonra zirkonyum blok cihaz tarafından modele göre şekillendirilir. Bu zirkonyum alt yapı diş hekimi tarafından hastanın dişleri üzerinde denenir. Bir uyumsuzluk yoksa üstüne porselen yığma aşamasına geçilir. Bu aşama estetiğin sağlandığı aşamadır. Aynı şekilde bu aşama da hekim tarafından kontrol edilir, hastayla birlikte estetik açıdan değerlendirilir. Son düzeltmelerden sonra parlatılmak üzere fırına girer ve bitmiş restorasyon son bir kontrolden sonra dişler üzerine özel yapıştırıcılar ile yapıştırılır. Yapıştırıcının taşanları temizlendikten sonra işlem biter.

Zirkonyum dişlerin yapımı yaklaşık olarak 10 gün sürmektedir. Yaklaşık 3 gün arayla verilen randevularda yapılan kontroller son aşamada problem yaşamamak içindir. Hekim ve hastanın doğru iletişim kurması ve uygulamanın sınırlarının avantaj ve dezavantajlarının hasta tarafından net anlaşılması sonucun başarısını etkiler.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)