Zorbalık
Yazar Seray Aksoy • 13 Haziran 2023 • Yorumlar:
Zorbalık, güç dengesinin barındığı kasıtlı şekilde yapılan, tekrarlı ve saldırgan bir davranıştır. Zorbalık fiziksel ve sözel olabileceği gibi aynı zamanda ilişkisel de olabilir. Örneğin; erkek çocuklar kız çocuklara göre zorbalığın daha fiziksel formlarını kullanırken kız çocukları genel olarak birini dışlayarak sosyal yolla zorbalık yapabilirler.
Geçmişte daha çok okul ve iş ortamlarında karşılaşılan zorbalık günümüzde çevrim içi ortamlarda da karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde ise siber zorbalık olarak adlandırılan ‘‘çevrim içi zorbalık’’ Instagram, YouTube ve Snapchat gibi sosyal medya sitelerinde karşımıza çıkmaktadır. Çocuklar bu siteler yüzünden incitici mesajlara maruz kalabilirler. Amerikan Psikiyatri Derneği zorbalığı önleme konusunda ailelerin, öğretmenlerin ve öğrencilerin iş birliği yapmalarını önermektedir.
Amerikan Psikiyatri Derneği’nin;
Öğretmenlere Tavsiyeleri
Zorbalığı fark eden öğretmen bunu durdurmakla yükümlüdür. Olayın durdurulması adına okul yönetimi haberdar edilmelidir.
Zorbalığa uğrayan ve zorbalık yapan çocuk karşı karşıya gelmemelidir. Bunun bir yararı olmadığı gibi aynı zamanda zorbalık mağduru çocuk korkabilir ve bu durumdan utanç duyabilir.
Öğretmenler zorbalığın kabul edilemez bir davranış olduğu ve zorbalık gibi davranışların sonuçları olduğu konusunda öğrencileri bilgilendirebilirler.
Ebeveynlere Tavsiyeleri
Çocuklar zorbalık yüzünden mağdur oldukları her zaman bu duruma seslerini çıkaramayabilirler. Kabus görme, ağlama, depresyon, anksiyete, okula gitmekten kaçınma, iştah azalması ve yırtılmış giysiler bir çocuğun zorbalığa uğradığının sinyalleri olabilir.
Eğer çocuğunuz zorbalık mağduruysa ona boş ver, aldırma gibi şeyler söylemekten kaçının. Bundansa okulda neler yaşadığını anlamak adına açık uçlu konuşmalar yapın.
Çocuğunuza ona yardımcı olacağınızdan bahsedin.
Zorbalığa uğradığında güvendiği öğretmenlerine ve arkadaşlarına haber vermesi konusunda bilinçlendirin. Zorbalığa uğradığında hangi öğretmenleri ve arkadaşlarına haber verebileceği konusunda konuşun.
Teknoloji kullanımını sınırlayın ve çocuğunuza siber zorbalığın ne olduğunu anlatın. Tehdit içeren bir mesaj ya da e posta aldığında bunlara yanıt vermemesi gerektiğini söyleyin.
Aile bilgisayarını herkesin görebileceği bir yere koyun. Cep telefonu kullanmaya başladığında mesajlarını okuyacağınız konusunda onları haberdar edin.
Çocuğunuz zorbalığa uğradığında okul yönetimine bu durumu bildirin. Eğer çözüm bulamazlarsa başka yerlere başvurun.
Çocuğunuza tehlikeli bir mesaj veya e posta geldiğinde polise bildirin ve gelen mesajları belgeleyin.
Çocuklarınızın sizin davranışlarınızı örnek aldığını unutmayın. Evde sıkı bir ortamın olması ve saldırgan davranışların çocuk tarafından görülmesi okulda çocuğun zorbalığa uğrama ihtimalini arttırır. Bu açıdan özellikle çocuğa bakım verenler örnek davranışlar sergilemelidir.
Özellikle özgüveni düşük çocukların kendilerini iyi hissetmek adına zorbalık yapmaktadırlar. Popüler ve sevilen çocuklar da zaman zaman zorbalık yapabilmektedir. Çocuğunuzda kaba ve incitici davranışlar fark ettiğinizde bu davranışı kontrol altına almaya çalışın.